Uskonnottoman pääsiäinen

Uskonnoton on syrjitty vähemmistön edustaja. En tiedä avautuisiko sillä ylisupertarkastajan pesti jostain virastosta. Vuodesta toiseen minut pakotetaan osallistumaan näihin juhlapyhiin, vaikkei minulla näihin mitään mielenkiintoa ole. Töihin ei pääse, koska kalenteriin on merkattu jokin päivä, jonka merkityksen joudun tarkistamaan interin netistä.

Karistettuani lapsenomaisen tapauskonnollisuuden aikuisiän kynnyksellä ja siirryttyäni itsenäisen elämän suuntaan, alkoivat näiden juhlapyhien merkitykset haalistua tehokkaasti aivojen eri osa-alueilta. Jossain vaiheessa huomasin kerran vuodessa tarkistavani mitä ”helluntai” tai ”helatorstai” tarkoittavat. Enkä tänäkään vuonna suoraan muista mistä on kyse; sama loppiaisen kohdalla.

Tänä vuonna kävi ensimmäisen kerran niin, että piti hetki miettiä, mistä pääsiäinen tulee. Mieleen juolahtivat pääsiäismunat ja siitä se ajatus sitten lähti… Jeesus-pojan kuolemaa ja uutta syntymäähän tässä juhlitaan. Kristinusko vaikuttaisi näin uskonnoista täysin kiinnostumattoman näkökulmasta ympänneen muinaisten ”pakana”-pyhien päälle aina omansa, oli kyse sitten juhannuksesta tai joulusta. Tosin juhannukseen ”jesse-jengi” ei jostain syystä ole keksinyt mitään tungettavaa. Olen sitä joskus ihmetellyt.

Uskonnottoman elämä on omanlaistaan elämää. Kai siitä voisi kertoa paljonkin, mutta annetaan pieni esimerkki: internetin keskustelupalstat ja muut. Kohdallani tämä ilmenee siten, että oikeastaan heti, jos ja kun huomaan, että kirjoitettu teksti millään tavalla käsittelee tai sivuaa yhtään mitään jeesus/uskonto/”jesaja sanoi kirjassaan 34:3 että”/tai mitään muutakaan niin lopetan lukemisen.

Nämä asiat eivät yksinkertaisesti kiinnosta. Olen tämän jo vienyt sille asteelle, että varmasti on jäänyt lukematta monia hyviä ja ehkä tieteellisiäkin kirjoituksia hyvinkin viisailta henkilöiltä. Tällaiseksi se kuitenkin on kehittynyt. Toisaalta homma toimii samoin kuin yleinen vasemmistolaisuuskin kohdallani. Jos huomaan sinänsä muodollisesti tai teknisesti pätevän ja ties mitkä kurssit ja tutkinnot suorittaneen ihmisen horis—- puhuvan uskonnollisuudesta, vaihdan vaihdetta ja luen jotakin muuta. Hurjin esimerkki tällaisesta hahmosta muistuu mieleen muutaman vuoden takaa telkkarista, jossa suomalainen lääkäri selitti sisäelimien luomistarinaa. Ne olivat lääkärin mielestä niin monimutkainen viritelmä, ettei niitä mikään luonnonvalinta ole voinut synnyttää.

Pahimmillaan tämä aateallergia ilmenee minulla siinä, että saatan jättää henkilön kaikki tekstit tai jutut kuuntelematta vain tämä uskonnollisuuden / vasemmistolaisuuden takia. Tiedän sen riskin, että saatan siinä jotain tietoa menettää. Ehkä tällöin annan ihmisen aatteille liian suuren painoarvon. Minun on työstettävä tätä vielä. Olisi erittäin hankala kuvitella olevansa tosiuskovaisen lääkärin/psykologin/psykiatrin asiakkaana. Tiedän ja myönnän, että ajatusmalli on hieman kiero, mutten voi sille mitään. En ole täydellinen, sillä ihminen ei ole täydellinen ja minä olen ihminen.

Minua ei myöskään kiinnosta minkäänlaiset ”totuudet” näihin uskontohommiin liittyvissä asioissa. Huvittavana pidän mm. Uuden Suomen Puheenvuoro-palstaa, jossa joskus on hyviäkin kirjoituksia mutta toisaalta ei liene tekstiä, jonka kommentteihin ei ilmestyisi Usko Herraan niin sinä pelastut -juttuja.

Meitä uskonnottomia on tietenkin monenlaisia enkä itse ole myöskään kiinnostunut muiden uskonnottomuudesta. Mitään yhteistä aatetta ”meillä” ei ole, eikä tämä, vastoin uskovaisten läppää, ole uskonto itsessään. Uskovaisille eri muodoissaan haluaisin sanoa, että tässä nimenomaan asioita puuttuu, niitä ei kertakaikkiaan ole olemassa. Vähän samoin kuin sinä, mahdollisesti uskova ihminen, et varmaankaan mieti etruskien jumalia ja käytä aikaasi jonkin muinaisuskonnon tekstien pohdiskeluun, koskee sama minua jokaisen uskonnon kohdalla. Sitä kautta tätä kannattaa lähestyä.

Asioilta puuttuu merkitys, sitä se on. Ei ole merkitystä onko ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos totta vai ei, ei ole merkitystä onko kuoleman jälkeen mitään vai eikö ole, ei ole merkitystä oliko Jeesus olemassa vai ei… asioita on hyvä tutkia ja jos näyttää, että Jeesus tosiaan olikin kristinuskon kuvailema todellinen megastara niin OK, kyllä se käy. Harmittaa lähinnä muiden aikoja sitten kuolleiden tuhansien eri jumalien puolesta. Nyt näytöt Jessen mahdista ovat vähän heikot. Jos ihminen tuhoaa itsensä tältä pallolta niin OK, sekin käy, sillä en minä sille mitään voi. Kuoleman jälkeiset olotilat täytyy miettiä sitten kun kuolen. Nyt en käytä sellaiseen aikaa.

Uskonnot eivät minussa herätä minkäänlaisia tunteita mihinkään suuntaan. Ainoastaan joidenkin eri uskontoja tunnustavien ihmisten teot herättävät monenlaisia tunteita; vihaa, joskus iloakin. Useimmiten tosin raivoa ja epätoivoa ihmisen typeryyden edessä.

Uskonnoiksi on tässä laskettava myös suosikkiaatteeni Vihreys. Luin eilen jonkun päävihreän blogia, jossa lueteltiin mitä kaikkia karmeita vitsauksia ilmastonmuutos tuo vielä tällä vuosisadalla ellei uhrimenoja, eli rahaa, saada kerättyä tarpeeksi kasaan – pian. Uskovaisilla on aina kiire. Loppu on tulossa hetikohta. Muistan lapsuudesta jo puhelintolppiin niitatut Jeesus tulee, oletko valmis -laput. Näin niitä vielä muutama vuosi takaperin tekstillä Jeesus tulee pian – oletko valmis.

Ehkä Jeesuksella on kiire.

Mitä uskonnoton sitten tekee pyhäpäivinä? Käy kavereilla kylässä, ajelee autolla, lukee netistä kaikenlaista, katsoo leffoja (mm. mainio Luther-sarja ja kohtalaisen synkkä veljestarina Out of the Furnace, jossa loistaa Christian Bale muiden mukana) ja kippaa bisseä rauhallisesti kotosalla tai baarissa, syö hyvää ruokaa, sukulaistenkin luona voi käydä. Usein kehumani Eltsun Neste on avoinna 24/7, mitä aina jaksan mainostaa, vaikkei tarkoitus ole mainostaa mitään.

Elämme ehkä jo myöhempien aikojen tai itsensä lopun aikojen lähellä, koska bensis pystyy myymään keskiolutta halvemalla kuin lähialepani. No, kuten me aikuiset tiedämme niin se boonus maksaa. Pakkohan se siihen hintaan on tunkea.

Mitenkään erityisesti en näitä pyhäpäivien aiheuttamia vapaita kaipaa. Voisin olla töissäkin mutta jos työnteko olisi herkkua niin herrat tekisivät sen itse.

Sisäinen vasurini pyrkii esiin klassikkosanontojen muodossa, mutta tukahdutan sen tunteen aamukahvilla.

 

 

pieni lisäys: jätän tarkoituksella käyttämättä sanaa ateisti, koska suomen kielessä (minunkin mielestäni) se vaikuttaisi erittäin latautuneelta sanalta, joka joillekin voi toida mieleen omanlaisensa mujahedinin tahi gai´istin. Näistä gai´isti on itse keksimäni sana. En muista nähneeni sitä muualla.

Mainokset

11 comments so far

 1. Kumitonttu on

  Gai’isti on hyvä sana!

  Herran siunausta, sano.

 2. Tikka on

  Gaian siunausta, KT. Rauhallista pääsiäisen aikaa.
  Itse suunnistan kohta Tallinnaa kohti.

 3. Sanna on

  Jaksat kuitenkin vihreää uskontoa todistavien juttuja lukea?
  Uskonnoton on hyvä sana – nykyisin tuntuu, että ollakseen ateisti pitää olla juuri tietynlainen ja ajatella juuri oikealla lailla. Sääntöjä ateistille latelevat niin toiset ateistit kuin uskonnollisetkin.

 4. Joppe on

  Jaa,että mitäkö uskonnoton tekee pääsiäisenä? Mää kattelen kun raktori menee koko pyhäajan ensin äes, sitten kylvökone perässä pitkin peltoa. Muuhun huvitukseen ei vaan ole rahaa. Eipä silti, tuo on joka kevät aina ollut jotenkin hiton hienoa katseltavaa. Ajatelkaas, yli kilometri kanttiinsa peltoa. Pitäisköhän mennä kysymään että jospa meikäkin saisi ajaa..?

 5. Imulippo on

  Tuli mieleen Pekka Reinikainen Radio Rockin Korporaatiossa noin vuosi sitten, aika pätevästi sälli perusteli kreationismia nostamalla esiin evoluution puuttuvat linkit. Kyseinen podcast on näköjään poistettu joten haastattelua ei ikävä kyllä enää löydy.

  Ensimmäisenä meikäläiselle tulee uskonnoista mieleen niiden äärimmäinen suhtautuminen seksuaalisuuteen. Toisaalta halutaan rajoittaa vapaata paneskelua, mikä onkin ihan järkevää yleisen järjestyksen kannalta, mutta sitten on menty aivan toiseen äärilaitaan haluamalla kieltää kaikenlainen seksuaalisuus joka tunnetusti aiheuttaa perversioita.

 6. Tikka on

  Lippo. hyvä vihje. lääkärijutusta on niin monta vuotta, etten muista tarkasti mutta wikipedia-artikkelin perusteella taitaa olla Reinikainen kyseessä.

 7. Tikka on

  Sanna, kiitos kommentista. Lopulta mä luen todella vähän yhtään mitään vihreiden höpinöitä. Niihin usein törmää vahingossa, tai sit niitä näkee ihan uutisista. uskontonahan se on aika nuori lopulta.

  perinteisten uskontojen suhteen pystyn pitämään jo pitkiä taukoja etten näe yhtään mitään. ne on niin omissa piireissään jossain ettei ne mun arkeen näy mitenkään.

 8. Muhe on

  Juhannushan on kristittyjen mukaan Johannes Kastajan juhla, kyllä ne on nääkin miettineet. Tosin ite pidän pakanoiden perustelusta: vedetään perseet ja ollaan niin hurjapäisiä, että pahat henget ei uskalla tulla uhittelemaan.

 9. kyl on

  Ilmastonmuutos tulee! Oletko valmis!

  Hyvää päästäistä joka tapauksessa

 10. Tikka on

  Olen valmis! Hyvää pääsiäistä.

 11. Tikka on

  kiitos kommentista Muhe.
  nyt kun sanoin niin taitaapa ollakin jotain tommosta Johannesmeininkiä jussina.

  tulet vaan palamaan ja perskännit. siinä on tyyliä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: